Press messages

Pressmeddelande 6 april 2023

Fossilblockadens fjärde dag: Två personer på bränsletank i Göteborg

Just nu: Trafiken till och från en bränsleterminal i Göteborgs hamn blockeras av den nystartade ungdomsrörelsen Ta tillbaka framtiden. Samtidigt har två personer klättrat upp på en bränsletank. Blockaden upprättas nu fjärde dagen i rad som ett fredligt motstånd mot det direkta hot fossilindustrin innebär för ungas framtid. 

Genom aktionen vill rörelsen förmedla att det är orimligt att fossilindustrin tillåts fortsätta att bränna ungas chanser till en värdig framtid, trots att samhället har det som krävs för att ställa om. Trafiken på in- och utfarten till en bränsleterminal i hamnen i Göteborg blockeras nu av tonåringar och personer i tjugoårsåldern.  

Irma Kjellström, en av rörelsens presstalespersoner, deltar i blockaden och säger:

“Fossilindustrin hotar ungas liv, dödar människor och förstör vår värld. Självklart stoppar vi fossila bränslen - vi är unga människor som vill leva och drömma”.

Ta tillbaka framtiden lanserades den 1 mars i år. Det är en klimatrörelse av och för unga, som fokuserar på att göra fredligt motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga.

“I en tid av växande ensamhet, oro i världen och eskalerande klimatkris är ett fredligt motstånd mot fossilindustrin vårt bästa alternativ. Vi tänker sätta oss upp mot det som förstör vår framtid och skapa den tillvaro och gemenskap vi behöver just nu.” säger Alma Laudon, presstalesperson.