Press messages

Pressmeddelande 5 april 2023

Tredje dagen i rad: Unga blockerar fossilt i Göteborgs hamn

Två aktivister med en “Ta Tillbaka Framtiden”-banderoll på en vit tankbil

Just nu blockerar den nystartade ungdomsrörelsen Ta tillbaka framtiden för tredje dagen i rad fossila bränsletransporter i hamnen i Göteborg. Rörelsen gör på detta sätt fredligt motstånd mot fossilindustrin som hotar ungas framtid.

Genom aktionen vill rörelsen förmedla att det är orimligt att fossilindustrin tillåts fortsätta att bränna ungas chanser till en värdig framtid, trots att samhället har det som krävs för att ställa om. Trafiken på in- och utfarten till en bränsleterminal i hamnen i Göteborg blockeras nu av tonåringar och personer i tjugoårsåldern. 13 personer är på plats och 6 personer sitter i blockaden, som nu stoppar flera tankbilar.

Irma Kjellström, en av rörelsens presstalespersoner, deltar i blockaden och säger:

“Fossilindustrin hotar ungas liv, dödar människor och förstör vår värld. Självklart stoppar vi fossila bränslen - vi är unga människor som vill leva och drömma”.

Ta tillbaka framtiden lanserades den 1 mars i år. Det är en klimatrörelse av och för unga, som fokuserar på att göra motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga.

“I en tid av växande ensamhet, oro i världen och eskalerande klimatkris är fredligt motstånd mot fossilindustrin vårat bästa alternativ. Vi tänker sätta oss upp mot det som förstör vår framtid och skapa den tillvaro och gemenskap vi behöver just nu.” säger Alma Laudon, presstalesperson.