Press messages

Pressmeddelande 15 juni 2023

Unga blockerar fossilt i Malmös oljehamn

Just nu blockerar ett 10-tal unga ur rörelsen Ta tillbaka framtiden fossila bränsletransporter i Malmös oljehamn, som en del i ett fredligt motstånd mot fossilindustrin som hotar ungas framtid.

Vi går mot det som tycks bli ännu en katastrofsommar. Redan nu ser vi en extrem risk för bränder i hela Götaland, Svealand och delar av Norrlandskusten. Samtidigt fortsätter fossilindustrin att med sina utsläpp bidra till en allt mer eskalerande klimatkris. https://www.smhi.se/vader/varningar-och-brandrisk/varningar-och-meddelanden/brandrisk

“Fossilindustrin orsakar människors död och lidande idag och hotar ungas framtid. Idag skyddar vi vår framtid genom att stoppa transport av fossila bränslen i Malmös oljehamn.” säger Irma Kjellström, presstalesperson från Örebro. 

Alma Laudon, presstalesperson fortsätter:

“Till och med fossilindustrin själva vet att de måste avvecklas. Alternativet skulle vara att låta klimatkrisen fortsätta eskalera och med det tillåta vår framtid att brinna upp. Det är helt självklart att vi inte kan vänta på att det ska hända. Därför sätter vi oss i vägen för det som förstör, och tar tillbaka vår framtid.​​​​"​​​​​​​

Ta tillbaka framtiden lanserades den 1 mars i år. Det är en klimatrörelse av och för unga, som fokuserar på att göra motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga. I april blockerade rörelsen fossila transporter i Göteborgs hamn upprepade gånger under två veckor.  

Kontakt till presstalespersoner:

Alma Laudon, 24 år: 073-6646384

Irma Kjellström 20 år: 073-6646474

Mail: [email protected]

Pressbilder: https://drive.google.com/drive/folders/1T3VK1E84-FX5JTQTRVL9MdVjU8T_pxqO?usp=drive_link