Press messages

Pressmeddelande 16 juni 2023

Unga genomför ny blockad i Malmö Oljehamn under fredagsmorgonen

Unga i rörelsen Ta tillbaka framtiden planerar att för andra dagen i rad blockera in- och utfarten till hamnen i Malmö. Detta sker samtidigt som regeringens kritiserade klimatmöte i Stockholm. Blockaden är del i ett fredligt motstånd mot fossilindustrin, vilken är ett direkt hot mot ungas framtid. Ett 20-tal planerar att delta i protesten på fredagsmorgonen.

“Fossilindustrin har genom sin skadliga verksamhet haft våra liv i sina händer allt för länge. Vi unga har fått nog - det är dags att de som hotar alla våra chanser och drömmar stoppas”, säger Irma Kjellström, presstalesperson för rörelsen. 

Vi går mot det som tycks bli ännu en katastrofsommar. Redan nu ser vi en extrem risk för bränder i hela Götaland, Svealand och delar av Norrlandskusten. [1] Samtidigt fortsätter fossilindustrin att med sina utsläpp bidra till en allt mer eskalerande klimatkris. Det finns bevis på att stora delar av fossilindustrin, i flera decennier, känt till verksamhetens konsekvenser för klimatet och valt att dölja hur situationen ser ut. [2]

“Sommarens värme får både bönder att se sina skördar torka ut och en hel generation unga att dra efter andan och se framför sig ett liv fyllt av eskalerande katastrofer. För att vi ska kunna undvika det och ha nånting att drömma om måste fossila bränslen avvecklas”, säger Alma Laudon, presstalesperson.

Den sittande regeringen har redan fått skarp kritik från Klimatpolitiska rådet. Till följd av politiska beslut väntas Sveriges utsläpp nu öka för första gången på två decennier. [3]

”Klimatkrisen har länge varit ett faktum för otaliga människor över hela världen. Att regeringen idag kallar till ”klimatmöte” och bjuder in Sveriges värsta utsläppare är inget annat än ett hån mot de som lider av krisens konsekvenser redan idag. Vi väljer därför att agera istället för att tyst acceptera detta”, säger Greta Thunberg, som deltar vid dagens aktion. 

För att hejda de fossila transporterna kommer rörelsen att fysiskt blockera dem, genom att sätta sig med skyltar och banderoller på hamnens in- och utfart. En motsvarande blockad genomfördes i Malmö hamn redan igår, då klättrade även två personer upp på en tankbil.

[1] https://www.smhi.se/vader/varningar-och-brandrisk/varningar-och-meddelanden/brandrisk

[2] https://www.science.org/doi/10.1126/science.abk0063

[3] https://www.dn.se/sverige/klimatpolitiska-radet-har-granskat-regeringens-politik/