Press messages

Pressmeddelande 26 september 2023

Efter budgeten: Unga blockerar oljeterminal i Södertälje

Efter regeringens budget, som starkt kritiserats av både forskare och miljöorganisationer för att öka utsläppen, stoppar ett 20-tal unga ur rörelsen Ta tillbaka framtiden transporter av fossila bränslen från ODEC Tankstorages oljeterminal i Södertälje. Igår klättrade 2 personer upp på en tankbil, vilket även skedde ett flertal gånger under föregående vecka. Blockaden är del i ett fredligt motstånd mot fossilindustrin, vilken är ett direkt hot mot ungas framtid.

“Regeringen subventionerar dödlig fossilindustri, presenterar en budget som leder till ökade utsläpp och medger att den inte kommer nå varken sina egna eller EU:s klimatmål - den tillåter alltså klimatkrisen att eskalera och offrar därmed liv, rättvisa och vår framtid. Självklart tar vi unga saken i egna händer och stoppar den industri som direkt hotar liv och vår framtid”, säger Irma Kjellström, presstalesperson.

“Regeringen motiverar sin nya budget med att “det är tuffa tider” - men med en eskalerande klimatkris kan det enbart förväntas bli värre då politiken ökar utsläppen. Ett bättre och tryggare samhälle väntar först när den fossila verksamheten är avvecklad och vår framtid tryggad​​​”, säger Alma Laudon, presstalesperson.

Ta tillbaka framtiden lanserades 1 mars i år. Det är en klimatrörelse av och för unga, som fokuserar på att göra motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga. I april blockerade rörelsen fossila transporter i Göteborgs hamn upprepat under två veckor, i juni i Malmö 6 dagar i rad och under sommaren flera gånger i Södertälje.

Kontakt till presstalespersoner

Irma Kjellström, 20 år (på plats i Södertälje): 073-6646474

Alma Laudon, 24 år: 073-6646384

Mail: [email protected]

Pressbilder

Om rörelsen

Ta tillbaka framtiden är en hoppfull radikal gemenskap, av och för unga mellan 12-30 år. Vi vill leva i ett samhälle som agerar kraftfullt för att hantera klimatkrisen och motarbeta orättvisor. Vi finns för att ta saken i egna händer och skapa den framtid vi hoppas på.