Press messages

Pressmeddelande 27 september 2023

Första gången i svensk historia: två olika oljehamnar blockeras samtidigt.​​​​​​​

För första gången någonsin ockuperas två olika städers oljehamnar samtidigt: Göteborg och Nacka. Bakom protesten står ungdomsrörelsen Ta tillbaka framtiden. Igår och i måndags blockerades ODEC Tankstorages oljeterminal i Södertälje, och två personer klättrade upp på en tankbil för att blockera den, vilket även skedde ett flertal gånger under föregående vecka. Blockaderna är del i ett fredligt motstånd mot fossilindustrin, vilken är ett direkt hot mot ungas framtid.

  • Idag ansluter vi unga i Göteborg oss till motståndet. Vi är less på att verksamheter som leder till klimatkollaps inte stoppas och den nya budgeten som kommer öka utsläppen är droppen. Idag går unga tillsammans ut i två viktiga oljehamnar i en handling av solidaritet och självförsvar. Mot fossilindsutri och klimatkollaps och tillsammans för klimaträttvisa, säger Alma Laudon, som närvarar vid blockaden i Göteborgs energihamn.

Ta tillbaka framtiden lanserades 1 mars i år. Det är en klimatrörelse av och för unga, som fokuserar på att göra motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga. I april blockerade rörelsen fossila transporter i Göteborgs hamn upprepat under två veckor, i juni i Malmö 6 dagar i rad och under sommaren flera gånger i Södertälje.

Kontakt till presstalespersoner

Irma Kjellström, 20 år (på plats i Nacka): 073-6646474

Alma Laudon, 24 år (på plats i Göteborg): 073-6646384

Mail: [email protected]

Pressbilder

Om rörelsen

Ta tillbaka framtiden är en hoppfull radikal gemenskap, av och för unga mellan 12-30 år. Vi vill leva i ett samhälle som agerar kraftfullt för att hantera klimatkrisen och motarbeta orättvisor. Vi finns för att ta saken i egna händer och skapa den framtid vi hoppas på.