Press messages

Pressmeddelande 27 september 2023

UNGA STÖRDE ULF KRISTERSSONS AW I PROTEST MOT BUDGETEN

Unga från Ta tillbaka framtiden störde under kvällen statsminister Ulf Kristerssons och finansminister Elisabeth Svantessons öppna AW på Hotell Scandic Triangeln i Malmö - som svar på regeringens dödliga klimatpolitik och nya statsbudget som ökar utsläppen.

  • Vi störde deras event eftersom det inte finns några ursäkter att öka utsläppen, såsom deras regering gör, säger Elvin Landaeus Csizmadia, 23 år. Ökade utsläpp betyder oundvikligen att fler oskyldiga människor dör, skadas eller måste fly sina hem. Det är vidrigt.

Under en frågestund som var del av AW:n begärde unga aktivister ordet och fortsatte prata om regeringens dödliga politik tills de blev utsläpade av vakter.

I regeringens egen budget beräknar de att deras politik ökar Sveriges utsläppen med över 10 % och bidrar till att Sveriges klimatmål inte kommer nås - samma klimatmål som alla partier utom SD röstat igenom. Många forskare och miljöorganisationer har därför riktat skarp kritik mot statsbudgeten.

Om Ta tillbaka framtiden:

Ta tillbaka framtiden lanserades 1 mars i år. Det är en klimatrörelse av och för unga, som fokuserar på att göra motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga. I april blockerade rörelsen fossila transporter i Göteborgs hamn upprepat under två veckor, i juni i Malmö 6 dagar i rad och under sommaren flera gånger i Södertälje. Under dagen genomförde rörelsen parallellt blockader av Göteborgs oljehamn och Bergs oljehamn i Nacka.

Kontakt

Mail: [email protected]

Presstalesperson Irma Kjellström: 073-6646474

Kontakta oss för tillgång till bilder.

Om rörelsen

Ta tillbaka framtiden är en hoppfull radikal gemenskap, av och för unga mellan 12-30 år. Vi vill leva i ett samhälle som agerar kraftfullt för att hantera klimatkrisen och motarbeta orättvisor. Vi finns för att ta saken i egna händer och skapa den framtid vi hoppas på.