Press messages

Pressmeddelande 28 september

HISTORISKT: BLOCKADERNA AV TVÅ OLJEHAMNAR SAMTIDIGT FORTSÄTTER.​​​​​​​

Unga fortsätter blockera två olika städers oljehamnar samtidigt, vilket aldrig har hänt förut i Sverige. Under eftermiddagen idag stoppas transport av fossila bränslen i Göteborgs oljehamn och Bergs oljehamn i Nacka. Bakom protesten står ungdomsrörelsen Ta tillbaka framtiden, som hela veckan har ockuperat oljehamnar för att hindra transport av fossila bränslen och som igår störde Ulf Kristerssons och Elisabeth Svantessons AW i Malmö. Detta är del i ett fredligt motstånd mot fossilindustrin och mot regeringens dödliga klimatpolitik, vilka är ett direkt hot mot ungas framtid.

  • Fossilindustrin finns inte för att vi behöver den utan för att några tjänar på den, och det förstör för alla oss andra. Vi blockerar oljehamnar för att denna dödliga industri måste stoppas, säger Irma Kjellström, presstalesperson.

I Göteborg och Nacka stoppas just nu transporter av fossila bränslen genom att personer sitter framför oljehamnsgrindarna. Några har också klättrat upp på tankbilar för att hindra dem från att köra.

Igår störde rörelsen fossilindustrin och högt uppsatta politiker i tre olika städer samtidigt. Under en frågestund i Malmö som var del av Ulf Kristerssons och Elisabeth Svantessons AW begärde unga aktivister ordet och fortsatte prata om regeringens dödliga politik tills de blev utsläpade av vakter.

  • Samtidigt som klimatkrisen blir allt mer övertydlig presenterar Sveriges regering en budget som ökar utsläppen. Det är dödlig politik och gör det bara tydligare att andra måste ingripa för att se till att vi hanterar klimatkrisen som en kris och påbörjar en rättvis avveckling av fossilindustrin, fortsätter presstalesperson Irma Kjellström.

I regeringens egen budget beräknar de att deras politik ökar Sveriges utsläppen med över 10 % och bidrar till att Sveriges klimatmål inte kommer nås. Många forskare och miljöorganisationer har därför riktat skarp kritik mot statsbudgeten.

Om Ta tillbaka framtiden:*

Ta tillbaka framtiden är en hoppfull radikal gemenskap, av och för unga mellan 12-30 år. Vi vill leva i ett samhälle som agerar kraftfullt för att hantera klimatkrisen och motarbeta orättvisor. Vi finns för att ta saken i egna händer och skapa den framtid vi hoppas på.

Kontakt till presstalespersoner:

Irma Kjellström, 20 år (på plats i Nacka): 073-6646474

Alma Laudon, 24 år (på plats i Göteborg): 073-6646384

Mail: [email protected]