Press messages

Pressmeddelande 5 oktober

Unga klimataktivister svarar på Ulf Kristerssons anklagelser: “Odemokratiskt”

Pressmeddelande 5 oktober 2023, Ta tillbaka framtiden

I ett inlägg på Facebook och Instagram utmålar Ulf Kristersson klimatrörelsen Extinction Rebellion som ett säkerhetshot efter att Romina Pourmokhtari valt att ställa in ett möte. Han jämför också den nya ungdomsrörelsen Ta tillbaka framtiden, som fredligt stört statsministerns AW i Malmö förra veckan med “totalitära krafter” - något rörelsen nu tillbakavisar.

27/9 avbröt några ungdomar från Ta tillbaka framtiden Ulf Kristerssons AW genom att högljutt men fredligt påtala att regeringens klimatpolitik dödar. Enligt regeringens egna beräkningar i deras nya statsbudget bidrar politiken till att öka utsläppen.

  • Vi är en helt fredlig rörelse. Vi är ledsna, arga och livrädda för regeringens klimatpolitik, som bidrar till att miljoner människor lider, tvingas fly eller dör. När statsministern ljög om sin egen politik under sin AW behövde vi därför protestera på det vis vi kunde. Att statsministern nu utmålar fredliga barn och unga som ett säkerhetshot är odemokratiskt, säger Alma Laudon, talesperson för Ta tillbaka framtiden.

Ulf Kristersson har inte presenterat några belägg för sitt påstående att Extinction Rebellion skulle vara kopplade till säkerhetsproblem. Extinction Rebellion har aldrig använt våld, varken i Sverige eller globalt.

Ta tillbaka framtiden menar att statsministerns påstådda “säkerhetsskäl” kan vara påhittade bortförklaringar för att slippa ta ansvar för sin politik i möte med allmänheten.

  • Det verkligt odemokratiska är att regeringen bryter mot Sveriges demokratiska beslutade klimatlag och miljömål, genom en dödlig politik som ökar utsläppen. Regeringen fortsätter tillåta den livsfarliga fossila industrin. Inte ens fossila bränslen från Putins Ryssland vill Ulf Kristersson stoppa. Därför får vi unga stoppa industrin i politikernas ställe, avslutar Alma Laudon.

Kontakt: [email protected]

Information om Ta tillbaka framtiden: https://tatillbakaframtiden.se/