Pressmeddelanden

Pressmeddelande 5 oktober - Blockad i Göteborg

Blockader i Göteborgs oljehamn: “Vi vill ha en stad som bryr sig om vår framtid”

Pressmeddelande 5 oktober 2023

Just nu blockerar göteborgsungdomar i Ta tillbaka framtiden Göteborgs oljehamn.

“Här ligger Göteborgs oljehamn. Hamnen är del av den globala fossilindustrin och alltså medskyldig till att klimatkrisen tillåts stjäla framtiden från oss unga. Göteborg är en stad vi älskar men också en stad som håller denna dödliga verksamhet om ryggen. Vi vill ha en stad som bryr sig om vår framtid. Där kan inte fossilindustrin ha någon plats”, säger Alma Laudon, presstalesperson och på plats i Göteborgs hamn.

För tionde gången på två veckor blockerar unga i Ta tillbaka framtiden svenska oljehamnar. Motståndet har spridit sig från Stockholm och vidare till Göteborg och nu senast Malmö.

“Fossilindustrin finns inte kvar för vår skull, utan den finns kvar för att några tjänar pengar på den. Den finns kvar trots att dess utsläpp dödar hundratusentals varje år. Vi blockerar fossilindustrin därför att vi vet att den måste avvecklas nu”, säger Irma Kjellström, presstalesperson.

Ta tillbaka framtiden lanserades 1 mars i år. Det är en klimatrörelse av och för unga, som fokuserar på att göra motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga. I april blockerade rörelsen fossila transporter i Göteborgs hamn upprepat under två veckor, i juni i Malmö 6 dagar i rad och under sommaren flera gånger i Södertälje.

Kontakt till presstalespersoner:

Alma Laudon, 24 år (på plats i Göteborg): 073-6646384

Irma Kjellström, 20 år: 073-6646474

Mail: [email protected]

Om Ta tillbaka framtiden:

Ta tillbaka framtiden lanserades 1 mars i år och är en hoppfull radikal gemenskap, av och för unga mellan 12-30 år. Vi vill leva i ett samhälle som agerar kraftfullt för att hantera klimatkrisen och motarbeta orättvisor. Vi finns för att ta saken i egna händer och skapa den framtid vi hoppas på.